Duizend laadpalen

Samen met Drentse en Groningse gemeenten zijn de provincies Drenthe en Groningen begonnen om duizend openbare laadpalen te plaatsen. Heb je niet een eigen oprit, dan kun je een laadpaal in de openbare ruimte aanvragen via openbaarladen.nl. Op de openbare laadpalen kun je zelf kiezen van welke leverancier je stroom wilt afnemen. 

Waarom vrije keuze?

De provincies Drenthe en Groningen en Enpuls willen het vervoer groener en slimmer maken. Hiermee willen we minder CO2 en fijnstof en minder geluidsoverlast van autoverkeer realiseren. Voldoende openbare laadpalen stimuleren elektrisch rijden. Doordat we duizend openbare laadpalen plaatsen in Drenthe en Groningen dragen we bij aan een snelle omslag naar elektrisch rijden. Daarbij vinden we keuzevrijheid voor de e-rijders en een gelijk speelveld voor energieleveranciers belangrijk. Alle energieleveranciers kunnen zonder investeringen energie leveren via deze laadpalen. Zo kunnen ook kleine energiecoöperaties uit onze eigen regio meedoen. En hebben e-rijders echt iets te kiezen, bijvoorbeeld energie uit de eigen regio, maar ook uit andere leveranciers natuurlijk.  

 

Vrije energiekeuze onderdeel van duizend laadpalen?

In de zomer van 2019 is de opdracht (concessie) voor plaatsing en exploitatie van openbare laadpalen in de provincies Groningen en Drenthe gestart. De vrije energiekeuze is een belangrijk onderdeel hiervan. In een periode van twee jaar rollen we de laaddienst uit en kijken we goed naar de ervaringen van de e-rijders. De provincies Drenthe en Groningen hebben samen met Enpuls en Enexis Netbeheer de laaddienst ontwikkeld. Het bedrijf Allego levert en exploiteert de openbare laadpalen. Het gaat dus om laadpalen die in de openbare ruimte staan, niet de laadpalen op de eigen oprit.

Hoe werkt een laadpaal met vrije energiekeuze?

Tot nu toe zijn vijf energieleveranciers aangesloten. Mogelijk komen hier in de toekomst nog meer bij. Je gaat een overeenkomst aan met de energieleverancier die jij kiest. Je ontvangt een pas waarmee je kunt laden bij de openbare laadpalen met vrije energiekeuze in Groningen en Drenthe én bij alle overige openbare laadpalen in Nederland. De laadpalen met vrije energiekeuze werken hetzelfde als andere openbare laadpalen.

Om de vrije energiekeuze mogelijk te maken, hebben Enpuls en Enexis Netbeheer technologie ontwikkeld om het dataverkeer via internet te laten plaatsvinden. Met de zogenaamde blockchain-technologie wissel je data en transacties veilig en efficiënt via internet uit. Dit biedt transparantie en is geschikt voor toepassing op grote schaal.

Wat zijn de voordelen van vrije energiekeuze?

Vrije energiekeuze bevordert een gelijk speelveld tussen energieleveranciers in de snelgroeiende markt van elektrisch vervoer. Alle energieleveranciers kunnen energie leveren via deze laadpalen, zonder bijbehorende investeringen in publieke laadinfrastructuur. Het leveren van elektriciteit aan elektrische auto’s wordt op deze wijze heel toegankelijk gemaakt voor alle energieleveranciers, waaronder kleine energiecoöperaties. Als e-rijder heb je op deze manier keuzevrijheid voor het afnemen van elektriciteit. Verder draagt het bij aan de CO2-reductie, doordat energieleveranciers duurzame stroom uit zon of wind kunnen leveren.